Mam problem z moim skuterkiem yamaha aerox wsadziłem niedawno kit 80 i dyfuzor stage6 dokupiłem do tego zestawu gaźnik 19mm i po złożeniu wszystkiego nie dotykałem regulacji gaźnika ale chodził tylko bez filtra gdy zakładałem filtr zaczynało go mulić co zrobić bo wydaje mi się że dysza główna jest za mała bo tylko 75 jak go wyregulować żeby chodził z filtrem oryginalnym albo chociaż z sama gąbką z niego
🔧 Co się dzieje?
Gdy gaźnik ma za małą dyszę, mieszanka paliwowo-powietrzna robi się zbyt uboga (za dużo powietrza w stosunku do paliwa). Dlatego bez filtra jeszcze jakoś działa (bo wtedy powietrze jest dodatkowo ograniczone), ale po założeniu filtra, który powoduje bardziej stabilny przepływ powietrza – zaczyna brakować paliwa i silnik się "muli".
✅ Jak to naprawić krok po kroku
-
Zmień dyszę główną – zacznij od większej:
-
Przy zestawie 80cc i dyfuzorze Stage6 oraz gaźniku 19mm, dysza główna 75 to stanowczo za mało.
-
Jeśli używasz filtra oryginalnego (airboxa):
-
Spróbuj dyszy w zakresie 85–95.
-
-
Jeśli chcesz jeździć na samej gąbce (czyli otwarty filtr, np. stożek lub sam wkład z airboxa):
-
Celuj w dysze 95–105, a nawet więcej (czasem do 110–115), zależnie od reszty konfiguracji.
-
-
-
Testuj na ciepłym silniku:
-
Zmieniaj dyszę krokowo (co 5 w górę).
-
Szukaj najlepszego przyspieszenia i reakcji na gaz bez zamulenia.
-
Gdy silnik przy pełnym gazie zaczyna przerywać lub "zalewać", to znaczy że jesteś za wysoko z dyszą – wtedy cofnij się o 2–3 numery.
-
-
Świeca jako wskaźnik:
-
Po przejechaniu kilku kilometrów na pełnym gazie i natychmiastowym zgaszeniu silnika (tzw. test koloru świecy), wykręć świecę:
-
Szary, jasny → za ubogo (dysza za mała),
-
Ciemny brązowy → idealnie,
-
Czarna, mokra → za bogato (dysza za duża).
-
-
-
Regulacja śruby mieszanki i obrotów:
-
Śruba mieszanki wpływa na pracę na niskich obrotach. Ustaw ją wstępnie na 1,5 obrotu od całkowitego wkręcenia i dostrajaj.
-
🔁 Podsumowanie regulacji z oryginalnym airboxem:
-
Gaźnik 19mm
-
Kit 80cc + dyfuzor Stage6
-
Dysza główna: startuj od ~90, a potem dostrajaj.
-
Oryginalny airbox + przerobiona gąbka (np. wycięcie lub sportowa wkładka): może być potrzebna dysza 95–100.
Jeśli chcesz, mogę ci pomóc dobrać konkretną dyszę, jeśli podasz:
-
Markę i model cylindra (np. Airsal, Stage6, Top Performances, itp.)
-
Typ tłumika dokładnie (czy to Stage6 Streetrace, Pro Replica, itp.)
-
Jakie masz przełożenia/skrzynię (np. Malossi długi zestaw, seria?)
-
Czy zostajesz przy airboxie, czy chcesz filtr stożkowy?
Dzięki temu dobierzemy dokładniej i szybciej.